Pediatrik Rehabilitasyon Derneği Logosu

Derneğimizin Tarihçesi

Derneğimiz 16 Haziran 2020 tarihinde, resmi olarak kurulmuştur. Faaliyetlerine 2004 yılında Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabiliyasyon Derneği bünyesinde Serebral Palsi Çalışma Grubu olarak başlamış, 2013 yılında Pediatrik Rehabilitasyon Çalışma Grubu olarak devam etmiştir.

Derneğimizin Amacı

Pediatrik Rehabilitasyon Derneği çocuk ve gençlerde engellilik nedeni olabilecek her türlü yeti yitiminde re-habilite edici yaklaşımları uygulamak ve geliştirmek amacıyla kuruldu. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzman hekimlerinin bütüncül ve kapsayıcı perspektifi ile çocukluk çağından ergenliğe ve sonra erişkin yaşama geçişte beden sağlığına ve sosyal yaşama dahil olmaya ilişkin her türlü alanda araştırma ve uygulamalar derneğin faaliyetleri arasındadır.

Derneğimizin Faaliyetler

Çocukluk çağındaki gelişimsel, nörolojik, genetik, ortopedik, romatolojik, pulmoner, hematolojik, metabolik, onkolojik, vb. durumların rehabilitasyonuyla ilgili alanlar derneğin çalışma konularını oluşturur.

Pediatrik Rehabilitasyon Derneği Yöneği
Prof. Dr. Resa Aydın
Prof. Dr. Resa AydınDernek Kurucu Başkanımız

Pediatrik Rehabilitasyon Derneğini çocuk ve gençlerin rehabilitasyonu konusunda çalışan fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimleri olarak kurduk. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon(FTR) Derneği çatısı altında, 15 yıldır, önce Serebral Palsi ve son 6 yıldır da Pediatrik Rehabilitasyon Çalışma Grubu olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu faaliyetler arasında çalışma grubu olarak geliştirilen ortak değerlendirme formlarını, yerel ve ulusal düzeyde yapılan çok sayıda bilimsel toplantı, panel, sempozyumu ve çok merkezli araştırmaları sayabiliriz.

Pediatrik Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, çocukluk çağında karşılaşılan (nörolojik, ortopedik, romatolojik, onkolojik, vb) tüm durumların rehabilitasyonu ile ilgili olarak, Amerika Birleşik Devletleri ve az sayıda Avrupa ülkesinde bir tıpta uzmanlık yan dal alanı olarak kabul edilmektedir.

Ülkemizde çocuk alanında 20 adet Tıpta uzmanlık yan dalı bulunmakla birlikte, FTR bunlardan birisi olmadığı için FTR uzmanlık eğitimini destekleyen asistan hekim eğitimleri geçtiğimiz yıllarda Çalışma Grubunun faaliyetleri arasında yer aldı. Derneğimiz için gelecek dönemde önemli bir misyonu oluşturmaktadır.

FTR uzmanlık eğitim müfredatının bir bölümünü oluşturan Pediatrik Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon konusunda düzenli olarak yapmayı planladığımız teorik ve uygulamalı asistan hekim eğitimlerini dernek web sitemizden duyuracağız.

Dernek olarak bir misyonumuz da işlevsel kısıtlılığı olan çocuk ve gençlerin yaşamını kolaylaştırmak, yaşadıkları toplumda kendilerine yeten bireyler olmalarını sağlayacak en iyi yöntemleri, girişimleri bulmak ve uygulamak.

Bizler, bedensel engeli olan çocukların da mutlu ve üretken gençler ve erişkinler olabileceklerini kanıtlıyoruz. Tabii bunu tek başımıza yapmıyoruz. Geniş bir ekibimiz var. Ekibimizin odağında ebeveyn/bakım verenler yer alıyor. Biz ebeveyn/bakım verenleri, onlar da çocukları güçlendiriyor ve ekipteki diğer uzman profesyonellerle beraber bir halka oluşturuyoruz.

FTR hekimleri olarak, bu halkada sağlık ve rehabilitasyon profesyonellerinin dışında; eğitim, psiko-sosyal destek ve diğer toplumsal hizmet sunucularıyla da ortaklık kuruyoruz.

Biliyoruz ki, çocukların ergenlik ve erişkinliğe zahmetsizce geçmeleri; sağlık ve rehabilitasyon ihtiyaçları karşılanırken akademik becerilerin de geliştirilmesi, sosyal ve duygusal yetkinliğinin ve işlevsellik durumunun birlikte ele alınması ancak bütüncül bir yaklaşımla mümkün olmaktadır.

Bize katılın; eşitlikçi, farklılıklara saygı duyan ve kapsayıcı bir dünya için birlikte çalışalım.

Prof. Dr. A. Resa Aydın