25-28 Kasım 2020 tarihlerinde Polonya’da düzenlenen 32. Avrupa Akademisi Çocukluk Çağı Engellilik Kongresi (EACD2020)’nde Prof. Dr. Ece Ünlü Akyüz, Prof. Dr Mintaze Kerem Günel ve Fzt. Kübra Seyhan Bıyık düzenlenen eğitici kursunda “Serebral palside Botulinum Toksin Enjeksiyonları ve Sonrasında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” konusunda sunum yaparak multidisipliner yaklaşımın önemine bir kez daha vurgu yapmışlardır.
Hacettepe Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Serebral Palsi ve Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği iş birliği ile 2019 yılında tamamlanan “SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLARDA BOTULİNUM TOKSİN ENJEKSİYONU SONRASI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON PROGRAMININ VÜCUT FONKSİYONLARI, AKTİVİTE VE KATILIM ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ” isimli doktora çalışmamız Prof. Dr. Ece ÜNLÜ AKYÜZ sorumluluğunda, Prof. Dr. Mintaze KEREM GÜNEL danışmanlığında Kübra SEYHAN BIYIK’ın doktora tezi olarak tamamlanmıştır. Çalışmamız, spastik bilateral serebral palsili çocuklarda multidisipliner bir bakış açısıyla çok seviyeli alt ekstremite Botulinum Toksin uygulaması sonrası hedefe yönelik görev odaklı aktivite ve katılım tabanlı kişiye özel yapılandırılmış fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkilerini ICF çerçevesinde incelemek amacıyla yapılmıştır. Doktora çalışmamızın sonuçları “An ICF-CY based conceptual approach: Activity and Participation Focused Individualized Therapy (APFIT) after Botulinum Toxin injection in children with spastic cerebral palsy” başlığı ile 25-28 Kasım 2020 tarihleri arasında Polonya’da düzenlenen 32nd European Academy of Childhood Disability Annual Meeting (EACD2020) online kongresinde eğitici kurs (instructional course) olarak sunulmak üzere kabul edillmiştir.
Kursumuz 28 Kasım 2020 saat 15:45-17:15 saatleri arasında online olarak sunulmuştur. Öncelikle Prof. Dr Mintaze Kerem Günel, Serebral Palisili çocukların klinik özellikleri, aktivite ve katılım tabanlı fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını anlatmıştır. Prof. Dr. Ece Ünlü Akyüz Serebral Palsili çocuklarda hedefe yönelik çok seviyeli Botulinum Toksin uygulamalarını, aile ve çocuk merkezli multidisipliner değerlendirme ve tedavi bakış açısını anlatmıştır. Dr. Fzt. Kübra Seyhan Bıyık yapılandırılmış aktivite ve katılım odaklı kişiselleştirilmiş terapi (APFIT) modeli ile ilgili çalışmasının sonuçlarını sunmuştur.
Kongrede çalışma ile ilgili ayrıca iki adet sözel bildiri sunulmuştur:
Tez çalışmamıza https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp adresinden 567263 künye numarası ile ulaşabilirsiniz. Tez çalışmamızdan yaptığımız yayınlardan uluslararası bir dergide hakem değerlendirmesinde olan ve ulusal bir dergide yayınlanmış olan iki adet çalışmamız bulunmaktadır.
Seyhan K, Günel MK, Akyüz EÜ. Family-centred, goal-directed multidisciplinary approach for lower extremity botulinum toxin with physical therapy and rehabilitation in cerebral palsy. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi (Online). 2020;31(1):1-0. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjpr/issue/53770/546325